Coronavirusul ar putea infecta 80% din oameni

Singura țară cu excepția Chinei care pare să trateze coronavirusul cu seriozitate este Hong Kong-ul. Directorul Departamentului de Medicină Publica de la Universitatea din Honmg Kong a declarat că până la 80% din populația globului poate cădea victimă virusului.

Profesorul Gabriel Leung de asemenea a avertizat că numărul de morți poate atinge 51 de milioane. Nu știm cum a calculat, dar să facem un exercițiu:

Populația globului 7.8 miliarde. 80% infectați înseamnă 6.24 miliarde. Conform datelor actuale oferite de Johns Hopkins, rata cazurilor fatale este de 2.2%. La 6.24 miliarde infectați asta înseamnă 137 milioane. Deci dr. Leung a considerat probabil o rată a mortalității mai mică, de aproximativ 0.8%

Nu știm însă nivelul de seriozitate cu care guvernele diverselor țări tratează riscurile. SUA de exemplu a transformat deja 11 baze militare în tabere de carantină (sursa). Premierul Singapore-ului declară că va exista un punct în care carantina nu va mai fi eficientă ci vor trebui să recomande oamenilor să stea acasă dacă sunt bolnavi și să se trateze singuri, urmând să fie selectați cei care au nevoie de asistență medicală prin procedee care să evite aglomerările în spitale la cele mai mici simptome – un fenomen care a stimulat răspândirea virusului în China inițial, când a fost instituită carantina în privincia Wuhan.

Evident, rămâne necunoscută viteza de răspândire care poate varia și poate fi afectata și de venirea verii. Tototdată, cifrele actuale oferite de regimul comunist pot fi mult mai defavorabile și atât rata de răspândire cât și rata cazurilor fatale pot fi mai mari, caz în care numărul de morți evident poate crește drastic.

Gripa spaniolă din anul 1918 avea o rată a răspândirii de aproximativ 1.3 (medie). Rata mortalității era de 2.5%. Deocamdată coronavirusul are ambele mai mari decât gripa spaniolă. Diferența în ziua de astăzi o poate face organizarea mai bună și educația populației care poate diminua rata răspândirii (ideal trebuie să ajungă sub 1 pentru a dispare pericolul) și eventualitatea descoperirii unui vaccin care ar scădea rata mortalității.

Mai multe informații și actualități despre Coronavirus găsiți pe pagina de Facebook Coronavirus Romania.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *