Coronavirus – Noutățile zilei – 22 Februarie 2020

Pentru a vă face o imagine completă a cifrelor la zi, vă recomandăm site-ul https://www.worldometers.info/coronavirus/ . Vă rugăm să comentați dacă recomandați alte agregatoare de date.

Principalele știri

  • Koreea are 137 noi cazuri ajungănd la un total de 346; dintre acestea doar 92 sunt legate de focarul de la acea sectă religioasă;
  • niciun caz fatal în afara Chinei care a anunțat 109 morți;
  • un nou caz în Italia – în provincia Lombardia; școlile, barurile și adunarile publice sunt închise două săptămâni – o reacție care pare exagerată dacă ne uităm doar la cifre. Cu siguranță factorii decidenți știu mai mult decât reiese din cifre … Șocant este faptul că 5 oameni din sistemul sanitar care au îngrijit un bolnav infectat au luat virusul; nu știm, dacă se știa că are Coronavirus sau pur și simplu s-au trezit cu cazurile;

Referitor la rata fatalității (numărul de morți din cei afectați), deși sunt puține studii științifice, cifra acceptată și vehiculată este de 2%. Site-ul Worldofmeters are și referințe la sursele de unde preia cifra, deși sunt destul de vechi (raportat la pandemie).

Raportat la numărul de cazuri închise (morți sau vindecați), rata fatalităților este de 10% (!) iar pe cazurile active (infectați nevindecați) rata cazurilor critice este de 21%.

Probabil cea mai pesimistă știre a zilei este însă avertismentul dat de CDC în SUA [1] conform căruia COVID-19 (numele bolii date de virusul SARS-CoV-2, generic denumit coronavirus) este o amenințare extraordinară pentru sistemul public de sănătate.

Note

[1] Coronavirus COVID-19 represents „a tremendous public health threat” says CDC.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *